Tri faze pomoći s naglaskom na stambeno zbrinjavanje

Caritas Sisačke biskupije odmah se prvog dana nakon potresa aktivno uključio u pomaganje potrebitima koji su bili pogođeni posljedicama razornog potresa. Caritasu je na korištenje data hala nekadašnje trgovine Uradi sam gdje su vrijedni volonteri zaprimali donacije do kasno u noć. Navedene donacije su razvrstane kako bi se što brže mogli slagati obiteljski paketi koji su dostavljani obiteljima. Važno je istaknuti kako je do ovog trenutka kroz halu prošlo preko 2000 volontera koji neumorno rade i danas te da je podijeljeno nekoliko tisuća obiteljskih paketa koji sadržavaju prehrambene i higijenske artikle.

Može se reći kako se pružanje pomoći odvija u nekoliko faza.

U prvom trenutku pomoć se odnosila na zbrinjavanje potreba u obliku prehrambenih i higijenskih potrepština. Naime, budući da su neki ostali bez domova, a i prodavaonice nisu uopće radile, bilo je važno pobrinuti se za zadovoljenje temeljne ljudske potrebe za prehranom. Budući da su u ovom trenutku sve takve potrebe zadovoljene, nužno se posvetiti stambenom zbrinjavanju ljudi kako bi korisnici pomoći dobili odgovarajući privremeni smještaj, a što ujedno predstavlja i drugu fazu pružanja pomoći.

Hrvatski Caritas aktivno se uključio u rješavanje stambene problematike prvotno dogovorivši kupovinu 100 stambenih modula u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama naših vjernika. U međuvremenu je dogovorena kupovina dodatnih 100 modula.

Za provođenje projekta stambenih modula osnovan je deveteročlani tim kojemu je zadatak terenski rad, odnosno obilazak obitelji kojima je potrebno zbrinjavanje u obliku spomenutih modula, priprema terena i logistička organizacija dostave istih. Temeljni je cilj što brže zbrinjavanje obitelji kako bi se što ranije mogle vratiti normalnijem življenju i zadovoljenju temeljnih životnih potreba.

Nakon dostave samih modula, Caritas nastavlja brinuti o obiteljima te im dostavlja pomoć u vidu hrane, grijalica i svega možebitno potrebnog.

Hrvatski Caritas sada se već uključio u aktivno promišljanje o pronalasku trajnijeg rješenja i zbrinjavanja te se u ovom trenutku već nameće nekoliko mogućih rješenja poput kućica od drvene građe koje se ističu svojom brzinom gradnje i sigurnošću.

Caritas Sisačke biskupije ostvaruje vrijedne kontakte sa svojim donatorima koje povezuje s obiteljima u potrebi, a pomoć će im biti pružena dugoročno u svim potrebnim oblicima.

Caritas Sisačke biskupije je trenutno organizirao rad tako da dva puta tjedno u prostoru hale dijeli obiteljske pakete svima kojima je to potrebno, dok volonteri pomoć razvoze starijim i nemoćnima koji po pomoć ne mogu doći sami.

Donacije građevinskog materijala dijele se korisnicima s narančastom naljepnicom jer ga nema u količinama dovoljnima za kompletnu gradnju.

Najvažniji projekt odnosi se na dodjelu stambenih modula.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.