11. godina rada pučke kuhinje

Od svog osnutka prije 11. godina pučka kuhinja Caritasa Sisačke biskupije svojim radom nastoji doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva na području grada Siska. Jedan topli obrok dnevno za sve one koji si to ne mogu priuštiti oduvijek je bila misao vodilja ove ustanove koja je svoj rad započela pripremajući 30 obroka dnevno, dok se danas topli obrok priprema za njih 160 koji sami dolaze po njega, a za njih 25, starijih i teško pokretnih, dnevno se dostavlja do kućnih pragova.

Tijekom godina pokazalo se kako rad pučke kuhinje izravno utječe na unaprjeđenje kvalitete života najpotrebitijih osoba našeg društva, te je postala nezamjenjiva faktor u brizi o njima. Osobe koje žive u materijalnom siromaštvu često su socijalno isključene, između ostalog, zbog osjećaja srama i manje vrijednosti. Osiguravanje dnevnih obroka omogućuje takvim osobama u nepovoljnom položaju da zadovolje najosnovniju životnu potrebu te se lakše posvete rješavanju ostalih problema poput nezaposlenosti i obrazovanja, ali i svakodnevnom komunikacijom s djelatnicima i volonterima Caritasa te drugim korisnicima lakše se uključuju u društvo te se poboljšava se njihovo fizičko i psihičko zdravstveno stanje.

Zbog starenja stanovništva te iseljavanja mladih sve je veći broj siromašnih starijih i teško pokretnih o kojima se nema tko adekvatno brinuti i kojima je potrebna pomoć. Tako je kroz projekt dostave toplog obroka osim te materijalne pomoći, jednako značajno i važno i druženje s volonterima jer se zapravo uglavnom radi o osamljenim osobama isključenima iz društva. Ovakvi kontakti posebno su se važnima pokazali tijekom pandemije, a podrška putem razgovora i savjetovanja rezultirala je smanjenjem osamljenosti i boljom socijalnom uključenosti.

Rad pučke kuhinje podupiru brojne institucije i pojedinci između ostalog sufinancira se i sredstvima Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.