Caritas Sisačke biskupije i dalje nastavlja provedbu projekta “Zaželi”

Uvodna konferencija projekta „Zaželi u Caritasu Sisačke biskupije – faza III“ održana je u petak, 30. rujna u Velikom Kaptolu u Sisku.

Tijekom prošle godine uspješno je završena provedba projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena Caritasa Sisačke biskupije – faza II“,  koji je trajao punih godinu dana, a po završetku istog u prosincu 2021. godine detektirana je potreba za nastavkom. To se prije svega odnosi na zapošljavanja teže zapošljivih žena s nižim i srednjim obrazovanjem kao i nastavkom kontinuiranog pružanja brige i skrbi o starijim i nemoćnim osobama koji u današnje nesigurno doba nikako ne smiju biti zaboravljeni, a potrebno im je jako malo – tek topla riječ i razgovor kako bi se uljepšala njihova svakodnevnica.

Kako se moglo čuti na uvodnoj konferenciji ovaj novi Caritasov projekt financira se u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, a provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom u Sisku i Centrom za socijalnu skrb Sisak. Trajanje projekta je ukupno 8 mjeseci, od 10. kolovoza 2022. do 10. travnja 2023. godine, ukupna mu je vrijednost 987.050,00 HRK, a iznos bespovratnih sredstava financira se s 85% sredstava EU i 15% sredstava proračuna RH.

Projektom će se zaposliti 20 žena, pripadnica ranjivih skupina, na području grada Siska i Petrinje na razdoblje od 6 mjeseci, a minimalno 120 osoba starije životne dobi bit će socijalno uključeno kroz projektne aktivnosti te će im se uz pruženu pomoć i podršku povećati kvaliteta života. Uz samo zapošljavanje cilj je projekta i osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena, ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i smanjiti rizik od siromaštva na području koje je posebno osjetljivo nakon potresa. Nikako manji cilj je i prevencija prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika projekta, osoba u starijoj životnoj dobi i/ili nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onima koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

U višegodišnjem iskustvu provođenja projekta „Zaželi“ prepoznato je kako ovakav projekt izravno donosi brojne pozitivne efekte za sve uključene u njega. Njegovom provedbom, sada u fazi III, Caritas Sisačke biskupije će dati mali doprinos rješavanju potreba najranjivijih skupina našeg društva unutar lokalne zajednice.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.