Održan susret predsjednikâ, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i u Hrvatskoj

Godišnji susret predsjednikâ, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj, nakon dvije godine stanke zbog pandemije covida-19, održan je od ponedjeljka 10. do četvrtka 13. listopada u Banjoj Luci, izvijestio je Caritas BiH.

Sastanku su nazočili predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš, dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i fra Tomislav Glavnik kao i lijepi broj ravnatelja ili njihovih predstavnika nad/biskupijskih Caritasa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Domaćin ovogodišnjeg susreta bio je Caritas biskupije Banja Luka koji je goste iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske ugostio bogatim i raznovrsnim sadržajem. Nacionalni Caritasi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske pripremili su i usuglasili cjelokupni program temeljem svih prijedloga, posebno domaćina Caritasa biskupije Banja Luka vezano za karitativni život i rad Biskupije Banja Luka, ali i kroz druge sadržaje koji krase ovaj dio crkvenog i društvenog bosanskohercegovačkog podneblja. Banja Luka je ovih dana bila sjedište karitativnog razmišljanja, govorenja i predlaganja Crkve u hrvatskom narodu, ali i šire.

Ovogodišnji susret karitativnih djelatnika BiH i Hrvatske započeo je večernjim euharistijskim slavljem u banjolučkoj katedrali koje je predvodio predsjednik Caritasa BiH Tomo Vukšić, a propovijedao banjolučki biskup Franjo Komarica, uz koncelebraciju nazočnih biskupa, zatim nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i u Republici Hrvatskoj i drugih nazočnih svećenika.

U utorak, 11. listopada održan je središnji sastanak. Počeo je molitvom predsjednika Caritasa BiH mons. Vukšića. Nazočne su zatim pozdravili dvojica predsjednika Caritasa mons. Vukić i mons. Radoš kao i dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i fra Tomislav Glavnik. Nazočnima riječi dobrodošlice uputio je domaćin biskup Komarica.

Ravnatelji su kratko predstavili nacionalni i nad/biskupijske Caritase u BiH vezano za vrijeme minule pandemije covida-19 i karitativno djelovanje tijekom pandemijskog vremena. Uslijedila je konferencija za medije dvojice predsjednika i dvojice nacionalnih ravnatelja sa željom da mediji budu produžena karitativna ruka Caritasa kako u BiH tako i u Republici Hrvatskoj.

Slijedile su središnje teme susreta. Prva tema bila je Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH koja je obrađena u izlaganjima: „O pripremi i projektnoj provedbi Tjedna solidarnosti u RH: iskustva i nove mogućnosti“ (fra Tomislav Glavnik), „O provedbi Tjedna solidarnosti u BiH“ (mons. Tomo Knežević) i „Kako Tjedan solidarnosti učiniti uočljivijim“ (gđica Sanja Horvat). Druga tema bila je „Ugovor o Caritasu Katoličke crkve između HBK i Vlade Republike Hrvatske“ (fra Tomislav Glavnik). Slijedila je završna tema „Suradnja na prekograničnim ili EU projektima“ (gosp. Miroslav Valenta). Dogovoreno je da sljedeći sastanak u listopadu 2023. godine bude u Dubrovniku, uz dogovor i koordinaciju dvaju nacionalnih Caritasa (Caritasa BiH i Hrvatskog Caritasa), a domaćin će biti Caritas biskupije Dubrovnik.

Popodne je organiziran odlazak u srednjobosanski kraljevski grad Jajce. Gosti su prvo posjetili franjevce i franjevačkim samostan, zatim muzej s kraljevom grobnicom, razgledali stari grada s crkvom Sv. Marije i tornjem sv. Luke, poznati vodopad, mlinice i nadaleko poznata prelijepa jezera.

Program u srijedu, 12. listopada počeo je euharistijskim slavljem. Uslijedio je posjet poznatom trapističkom samostanu i odlazak u župu Presnače, mjesto mučeništva vlč. Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić. Sudionici godišnjeg susreta obišli su i projekte Caritasa biskupije Banja Luka: SEC (Socijalno-edukativni centar), Dom za starije osobe, Dječji vrtić, Farmu, zatim Mahovljane s biskupijskim vinogradom. Bila je i mogućnost obilaska pravoslavne crkve, Ferhadije i Kastela.

Susret je zaključen u četvrtak, 13. listopada jutarnjom euharistijom.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.