Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije posjetili sisački Caritas

Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku posjetili su u subotu, 15. Listopada 2022. Caritas Sisačke biskupije te potresom pogođena područja Banovine – Sisak i Petrinju. Sudjelovali su na misnom slavlju u privremenom bogoslužnom prostoru u svetištu Majke Naših Stradanja u Gori, a u poslijepodnevnim satima susreli su se sa sisačkim biskupom, mons. Vladom Košićem i bratom Ulrichom iz Taizéa, koji je toga dana bio u pohodu Sisačkoj biskupiji.

Posjet Banovini održan je u sklopu izleta pod vodstvom ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, preč. dr. sc. Drage Tukara. Po dolasku u Sisak, u sjedište Caritasa ove biskupije, Slavonce je dočekala ravnateljica Kristina Radić i djelatnici Caritasa, iskazavši gostima srdačnu dobrodošlicu. Nakon okrijepe svi zajedno pošli su u obilazak potresom pogođenih područja te su pod vodstvom s. Smilje Čirko i ravnateljice Radić dobili bolji uvid u trenutno stanje na terenu, život mještana te projekte i djelatnosti koje Sisački caritas provodi na području Banovine.

Misno slavlje u Svetištu Majke Naših Stradanja predvodio je preč. Tukara, uz koncelebraciju domaćeg župnika Paška Glasnovića. Pozdravljajući karitativne djelatnike, župnik Glasnović podsjetio je da je središte svakoga misnog slavlja i uzrok sve naše radosti – Isus Krist, kao i da je pravi caritas – bezrezervno davati, darivati, dijeliti sebe onima u potrebi.

U svojoj homiliji, preč. Tukara oslonio se na evanđeoski ulomak o pohodu Blažene Djevice Marije Elizabeti te se obratio djelatnicima Caritasa Sisačke biskupije, ističući: „Onih dana kada je bio potres osjetili smo koliko ste kao Caritas morali hitati ljudima u pomoć. Svjesni smo koliko je vaših ljudi hitalo u ova sela kako bi ljudima donijeli radost. Ne toliko crijep, krov – već radost – jer su osjetili da dijelite njihovu muku. Dijeliti s nekim muku znači imati radost. Tko ne zna dijeliti muku, nikada se ne može radovati. I zato smo kao Marija pohitali k vama.“

Podsjećajući na okružnicu đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića kojom je potaknuto prikupljanje sredstava za pomoć potresom pogođenim područjima, kao i na brojne samostalne inicijative vjernika – ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije je rekao: „Svi smo pohitali jedni drugima u  pomoć i to je velika radost. Caritas Caritasu iskazuje ljubav i to je snaga Caritasa. Ako Caritas s Caritasom ne zna dijeliti njegove muke i radosti – ne treba postojati. Mi smo djelatnici Caritasa i drugih crkvenih institucija te smo svi pohitali k vama kako bismo vam dali podršku, kao što je i Marija pohitala dati podršku Elizabeti. Ne bojte se, s vama smo koliko možemo biti“, rekao je preč. Tukara i zahvalio na dobrodošlici i priređenom programu ravnateljici i svim djelatnicima Caritasa Sisačke biskupije.

Uslijedio je pohod crkvi sv. Lovre u Petrinji gdje je goste dočekao župnik Josip Samardžija. Slavonci su s čuđenjem promatrali župni stan uz crkvu, označen crvenom naljepnicom kao neupotrebljiv te crkvu i okoliš. Prošetali su gradom, a potom pošli u Tišinić gdje ih je dočekao biskup Košić. Nakon zajedničkog objeda, biskup je zahvalio djelatnicima Caritasa na pohodu i svim sredstvima koja su pristigla iz Đakovačko-osječke nadbiskupije u Sisačku biskupiju, ali još više na naklonosti, zajedništvu i bratskoj potpori i suosjećanju sa svim mještanima ove biskupije. „Hvala vam na ljubavi, nastavite dobro činiti“, poručio je karitativnim djelatnicima mons. Košić te ih darivao prigodnim poklonima.

Program je nastavljen pohodom Hrvatskoj Kostajnici. Djelatnici Caritasa i Vikarijata posjetili su spomenik „Slomljeni pejzaž“ u spomen na poginulog snimatelja HRT-a Gordana Lederera, prošetali su središtem Hrvatske Kostajnice i saznali nešto više o njezinoj povijesti.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.