Završen projekt „Razvoj usluge psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka u Caritasu Sisačke biskupije“

Završna konferencija projekta „Razvoj usluge psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka u Caritasu Sisačke biskupije“ održana je u četvrtak, 15. lipnja u Velikom Kaptolu u Sisku.

Ovaj projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u 100% iznosu, od čega je 85% sredstava iz Europske unije, te 15% sredstava iz proračuna Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost projekta je 479.561,51 €.

Zahvalivši okupljenima na dolasku kao i svima onima uključenima u provedbu, voditeljica Odjela za projekte sisačkog Caritasa istaknula je kako se ovaj projekt provodio protekle dvije godine, a cilj mu je bio pružiti podršku procesu deinstitucionalizacije razvojem i unapređenjem izvaninstitucijskih usluga psihosocijalne podrške i boravka u Caritasu. Izvaninstitucijske usluge pružile su se za sveukupno 196 osoba, 130 osoba s invaliditetom primalo je uslugu psihosocijalne podrške, a 66 starijih osoba sudjelovalo je u aktivnostima poludnevnog boravka u Caritasu.

Pružanje psihosocijalne podrške za odrasle osobe s invaliditetom održavalo se na području cijele biskupije koja obuhvaća tri županije, Sisačko-moslavačku, dio Zagrebačke i dio Karlovačke, što je omogućio stručni mobilni tim koji uključuje 3 socijalna radnika i 2 psihologa. Oni su odlazili do domova osoba s invaliditetom kako bi obuhvatili sve one kojima je bilo teško ili nemoguće doći do Siska. Uz to, usluga je bila dostupna i u prostoru Caritasa Sisačke biskupije u Sisku, gdje su se održavale organizirane interaktivne radionice za grupe.

Druga, iznimno važna pružena socijalna aktivnost jest usluga poludnevnog boravka za starije. Za potrebe provedbe poludnevnog boravka organiziran je prijevoz za starije osobe kako bi im usluga bila što dostupnija, te kako bi ih se aktivno uključilo u život zajednice putem ove aktivnosti koja im je značajno poboljšala kvalitetu života. Ova usluga uključivala je topli obrok, fizikalnu terapiju i vježbe, edukacije o zdravlju, pjesmu, ples i druge razne interaktivne i kreativne aktivnosti za korisnike.

U sklopu projekta provedene su i edukacije za stručnjake za pružanje socijalnih usluga koje su im omogućile da osnaže i unaprijede svoja znanja i vještine za kvalitetnije pružanje usluga usmjerenih osobama s invaliditetom i starijim osobama. Tijekom projekta održana su dva Okrugla stola o izvaninstitucijskim socijalnim uslugama, te tri edukativne radionice o pravima pripadnika ciljanih skupina s ciljem podizanja svijesti javnosti.

Švrga je s okupljenima podijelila i jednu zanimljivost, a to je da se stručni tim Caritasa prvobitno sastojao od 5 djelatnica, a sada na kraju projekta, ukupno je sudjelovalo 12 djelatnica u stručnom timu jer je njih sedmero trenutno na rodiljinome ili roditeljskom dopustu, što znači da je u razdoblju od 24 mjeseca rođeno i bit će rođeno ukupno sedmero djece, koje od milja zovu „djecom Caritasa“.

Na kraju, iskustva djelatnika i krajnjih korisnika prikazala je voditeljica stručnog tima Tanja Marković Peškir istaknuvši kako je ovaj projekt pokazao neophodnu potrebu za brigom o najranjivijim skupinama društva, a kako bi im se u konačnici omogućio kvalitetniji i sretniji život.

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.