Za 1000 radosti „Na strani dobra“

Hrvatski Caritas predstavio tradicionalni nacionalnoga program „Za 1000 radosti“ koji će provoditi uz slogan „Na strani dobra“

U petak 1. prosinca 2023. u Osnovnoj školi Pavleka Miškine u Zagrebu Hrvatski je Caritas predstavio svoj tradicionalni nacionalni humanitarni program „Za 1000 radosti“, koji će u narednih dvanaest mjeseci provoditi uz slogan „Na strani dobra“.  Program je namijenjen senzibilizaciji hrvatske javnosti za probleme i potrebe siromašnih obitelji, prikupljanju novčanih i materijalnih sredstava kako bi im se putem Caritasove mreže moglo učinkovito pomoći i reafirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti zajedništva, solidarnosti i uzajamna pomaganja, kojih u ozračju Božićnih blagdana i osobno i u društvu uvijek iznova postajemo svjesni.

 O nacionalnom humanitarnom programu koji će Hrvatski Caritas u zajedništvu s mrežom Caritasa provoditi tijekom narednom razdoblju kao i o njegovim ciljevima, načinu provedbe te mogućnostima uključenja i potpore obiteljima u potrebi, govorio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

„Tijekom protekle godine za korisnike Caritasove pomoći prikupljeno je 188.000 eura financijske i materijalne pomoći, koja je bila distribuirana putem u sve dijelove RH. Nalazimo se na početku mjeseca prosinca, pred došašće, u vremenu obilježenom kratkim danima, a duljim noćima, kad se svi nekako trudimo više svjetlosti unijeti u svoje živote. Hrvatski Caritas želi biti glasnik toga svjetla u cijeloj  Hrvatskoj i uz pomoć široke društvene zajednice biti na strani siromašnih, socijalno ugroženih. Zato koristim priliku danas pozvati sve segmente našega društva da se uključe u kanal pomaganja pojedincima i skupinama, posebno obiteljima u Republici Hrvatskoj. Hrvatski Caritas odlučio je svojim programom, i narukvicama koje će doći u ruke 450.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, biti glas koji podsjeća da je potrebno biti na strani dobra. Želimo kroz cijelu godinu koje je pred nama truditi se unijeti svjetlo u svaku obitelj, u svaki grad, u svako mjesto i u svaku ulicu. Svjetlo nas treba podsjećati da je biti na strani svjetla uvijek znači biti na strani dobra. Simbolično, ove narukvice koje akumuliraju svjetlo po danu da bi onda svijetlile u tami, podsjećaju da svaki čovjek dobre volje u Hrvatskoj može biti onaj koji će akumulirati svjetlo, i kada se nađe u situaciji gdje je nekome teško, isijavati to svjetlo da obasja tamu“, naglasio je Glavnik.

„Suradnja s osnovnim i srednjim školama, po preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, samo je jedan dio našeg programa.  Pozivam tvrtke i društva da se uključe u naš program jer Hrvatski Caritas želi biti pouzdan i siguran kanal kojim će upućena financijska i materijalna pomoć doći do krajnjih korisnika“, zaključio je.

Ana Juratovac, voditeljica socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, govoreći uime i na temelju iskustva jednoga od sedamnaest nad/biskupijskih Caritasa preko kojih Hrvatski Caritas obiteljima u potrebi diljem Hrvatske kanalizira u akciji prikupljenu pomoć, podijelila je nekoliko primjera obitelji kojima Caritas Zagrebačke nadbiskupije sredstvima programa „Za 1000 radosti“ uspio pomoći poput pomoći obitelji samohrane majke s djetetom s invaliditetom u sanaciji kuće oštećene uslijed požara, nabavi nužnog slušnog aparata osobi odrasloj u dječjem domu znatno oštećena sluha koja živi u podstanarstvu kao i obitelji koja živi u trošnoj drvenoj kući za kupnju preći na drva i pomoć u opremanju stana.

 

Uime Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koje već više od dvadeset godina prati i podupire program „Za 1000 radosti“ preporučujući ga za provedbu u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, ukratko je govorila Mira Križanović, viša stručna savjetnica  u Upravi za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja. Pozdravivši sudionike uime Radovana Fuchsa ministra znanosti i obrazovanja izrazila je svesrdnu potporu Ministarstva programu „Za 1000 radosti“ Hrvatskog Caritasa.

„Zašto to činim? Nikad ne treba smetnuti s uma što je to škola – škola je u prvom redu odgojna, a nakon toga obrazovna ustanova. Sami znamo i vidimo u društvu što znači samo znanje bez ljudskosti, bez empatije, bez suosjećanja prema drugima i bez razumijevanja kako je drugome. Odgojna dimenzija obrazovanja uvijek mora biti jednako važna kao i ova šturo obrazovna.

Uz pomoć Caritasa dajemo priliku da i onaj tko ima malo pokaže velikodušnost, da pokaže razumijevanje; jedan dan će možda imati više, jednog dana će možda situacija biti obrnuta, da oni kojima on trenutno pomaže da pomažu njemu. Zajednica tako funkcionira.

Zahvalila bih volonterima, učiteljima i nastavnicima, stručnim suradnicima u školama, koji se srcem i dušom primaju ovog projekta i potiču djecu da čine dobro, da pokažu suosjećanje i empatiju s onim najslabijima u društvu, s najsiromašnijim obiteljima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potiče provođenje preventivnih programa u školama. To su programi koje obvezno provodi svaka škola i oni se odnose na prevenciju neprihvatljivih ponašanja. Djeca su nam na društvenim mrežama, ostaje malo vremena za kvalitetno provođenje s njima, a oni imaju puno pitanja, puno izazova, vremena su teška, sami znate kakva su. Ovaj program Hrvatskog Caritasa se odlično uklapa u naše preventivne programe, daje priliku osobi da pokaže svoju velikodušnost da se vježba od najmanjih dana i da se osjeti važnom, da može doprinijeti.

Caritas daje mogućnost da i škola od prikupljenih sredstava sama može usmjeriti dio sredstava ako ima obitelj u potrebi, da može odmah konkretno pomoći. Drago nam je da i ove godine možemo sudjelovati kao potpora, potaknuti naše škole na sudjelovanje“, istaknula je Mira Križanović.

Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine izrazila je zadovoljstvo što se predstavljanje ovog programa održava baš u školi te se osvrnula se na iskustvo provedbe programa „Za 1000 radosti“ u proteklih petnaestak godina u Osnovnoj školi Pavleka Miškine, njegovu recepciju među učenicima i školskim osobljem naglasivši  ulogu u promicanju vrijednosti unutar odgojno-obrazovnog procesa.

Na kraju su i učenice 8. razreda OŠ Pavleka Miškine Hana i Marija rekle kako vole sudjelovati u ovoj akciji jer znaju da njihovi mali novčani darovi doprinose da se nekom vrati osmijeh na lice te da usto u školi pripremaju kolače i surađuju s obližnjom franjevačkom pučkom kuhinjom.

Program konferencije moderirala je Marijana  Bosnar, voditeljica projekata u Hrvatskom Caritasu.  

Više o programu „Za 1000 radosti“ – „Na strani dobra“ možete naći na: www.caritas.hr

 Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.