Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu “Zaželi u Caritasu Sisačke biskupije”

 

Za pristup Javnom pozivu kliknite:

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu “Zaželi u Caritasu Sisačke biskupije” SF.3.4.11.01.0223

 

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda plus

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Caritasa Sisačke biskupije

Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.


Caritas Sisačke biskupije započeo je provedbu projekta „Zaželi u Caritasu Sisačke biskupije“

U srijedu, 27. prosinca 2023. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, Kodni broj: SF.3.4.11.01.0223 između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog  zavoda za zapošljavanje kao posredničkim tijelima i Caritasa Sisačke biskupije kao korisnika bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda plus. Time je započeo još jedan projekt iz programa ZAŽELI, unutar Programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.” kroz Poziv:  Zaželi – prevencija institucionalizacije, SF.3.4.11.01.

Ukupna vrijednost projekta je 1.485.000,00 EUR

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda plus u 100% iznosu.

Iznos bespovratnih sredstava: Sredstva EU (85%), sredstva proračuna RH (15%)

Projekt “Zaželi u Caritasu Sisačke biskupije” SF.3.4.11.01.0223 provodimo na području gradova Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te općine Majur u trajanju od ukupno 36 mjeseci.

 Razdoblje provedbe projekta: od 27.12.2023. do 27.12.2026.

Pružanje usluge potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom započeti će 01.03.2024. te biti objavljen Javni poziv za iskaz interesa ciljanih skupina na našoj mrežnoj stranici.

 

Cilj projekta:

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 180 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Aktivnosti projekta:

Kontinuirano kroz projekt će se pružati usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom koja obavezno uključuje:

 • Zapošljavanje pružatelja usluga za najmanje 6 pripadnika ciljne skupine za:
 • organiziranje prehrane
 • obavljanje kućanskih poslova
 • održavanje osobne higijene
 • zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba
 • Praćenje i kontrola izvršenih usluga
 • Nabava i podjela paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština
 • Komunikacija i vidljivost
 • Upravljanje projektom i administracija

Rezultati:

Pruženo 990 mjesečnih usluga potpore i podrške od strane 30 pružatelja usluga za najmanje 180 pripadnika ciljne skupine s pripadajućim paketom kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština kroz projekt.

Projekt će se provoditi 36 mjeseci dok će se usluga potpore i podrške pružati kroz 33 mjeseca.

Podržane ciljne skupine koje će biti uključene u projekt i kojima će se omogućiti pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu su:

 • Osobe starije od 65 godina
 • Odrasle osobe s invaliditetom

Osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom (18 i više godina) pružat će se usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu čime se pridonosi njihovoj većoj socijalnoj uključenosti, prevenciji institucionalizacije, ostanku u vlastitom domu te osiguravanju prava na život u zajednici.

Tijekom 36 mjeseci provedbe projekta povećati će se socijalna uključenost i prevencija institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 180 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Kontinuirano će se kroz projekt pružati usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom koja obavezno uključuje:

 • Zapošljavanje pružatelja usluga za najmanje 6 pripadnika ciljne skupine
 • Praćenje i kontrola izvršenih usluga
 • Nabava i podjela paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština
 • Komunikacija i vidljivost
 • Upravljanje projektom i administracija

 

Voditelj projekta: Danijela Švrga

Za više informacija – kontakt osoba: Danijela Švrga, 044 530 222

 

Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. iz EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA PLUS

 

Za više informacija o EU fondovima posjetite

www.esf.hr/esfplus

www.eufondovi.gov.hr

www.strukturnifondovi.hr

 

Kontakt za više informacija o projektu:

Caritas Sisačke biskupije, Trg bana J. Jelačića 1, 4400 Sisak

www.caritassisak.hr

email: csb@caritassisak.hr

Tel. 044 530 222

  

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda plus

Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

 

 


Caritas uljepšao Božić brojnim obiteljima

Usprkos izazovnoj godini koja se bliži kraju, Caritas Sisačke biskupije uspio je vlastitim sredstvima i velikodušnošću donatora, predanosti volontera i dobroti ljudi, pružiti potporu brojnim obiteljima i uljepšati im Božić. Tako je ovih dana 320 najpotrebitijih obitelji dobilo pakete hrane i higijenskih potrepština, a koji će im uvelike olakšati i uljepšati ove dane.  hdlicense.com

U ovo božićno vrijeme, osim odraslih, brigu o najpotrebnijima u svojoj zajednici preuzeli su i najmlađi. Učenici Osnovne škole 22. lipnja iz Siska pokazali su svoju humanost donacijom namirnica pučkoj kuhinji, istovremeno izrađujući čestitke koje su uljepšale Božićne blagdane korisnicima brojnim korisnicima. Nadalje, maturanti Srednje Ekonomske škole iz Siska volontirali su u pučkoj kuhinji dijeleći hranu onima kojima je to najpotrebnije. Osim doniranih namirnica i higijenskih potrepština, mladi su korisnicima i poklonili božićne anđele koje su sami izradili iskazujući i time svoju predanost u brizi o najsiromašnijima u ovim teškim vremenima.


Caritas svakodnevno priprema 256 toplih obroka

Caritas igra ključnu ulogu u pružanju pastoralne i karitativne pomoći na području Sisačke biskupije. Njegov fokus je na promicanju djelotvorne kršćanske ljubavi, posebno kroz pružanje toplih obroka socijalno ugroženim obiteljima, starijim i nemoćnim osobama.

Zbog sve većeg broja socijalno ugroženih obitelji, ali i povećanja broja starijih i nemoćnih osoba na području grada Siska i okolice, dnevno se priprema i dijeli 265 toplih obroka.

Od tog broja, 124 korisnika dolazi samostalno preuzeti obrok u prostor pučke kuhinje, dok ostalim korisnicima, koji nisu u mogućnosti samostalno doći, Caritas osigurava dostavu toplih obroka. Takvih korisnika području grada Siska i okolice je 71. U 2023. godini podijeljeno je ukupno 45.260 obroka samo za korisnike koji preuzimaju obrok u pučkoj kuhinji.

Pučka kuhinja proširila je svoje kapacitete kako bi obuhvatila i potresom pogođena područja Petrinje i Gline. Na tim područjima, starijim, nemoćnim i socijalno ugroženim korisnicima svakodnevno je dostavljano 70 obroka..

Važno je napomenuti da rad pučke kuhinje nije moguć bez financijske podrške. Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i drugi donatori sufinanciraju rad pučke kuhinje, što omogućuje pružanje pomoći velikom broju ljudi u potrebi. Ova podrška od strane lokalnih vlasti i donatora ključna je za održavanje kontinuirane pomoći i proširivanje kapaciteta pučke kuhinje kako bi se odgovorilo na rastuće potrebe zajednice.

 

 


„Za 1000 radosti“ na trgu bana J. Jelačića u Zagrebu

U sklopu nacionalnoga humanitarnog programa « Za 1000 radosti – Na strani dobra »  Hrvatski Caritas u suradnji s « Hrvatskim šumama » u subotu 16. prosinca od 8 do 13 sati organizira promotivno-humanitarni događaj na kojem će se Zagrepčankama i Zagrepčanima na Trgu bana Jelačića – između spomenika i Manduševca – nuditi božićna drvaca u tegli kako bi se prikupila pomoć za siromašne obitelji diljem Hrvatske.  Nabavljajući drvca u tegli, s korijenom, građani skrbe za vlastitu obitelj, pomažu obiteljima u potrebi ali i podupiru očuvanje zelenih resursa Hrvatske.

Ukupno će u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno 200 drvaca obične smreke i Pančićeve omorike koja su Hrvatskom Caritasu za ovu svrhu darovale « Hrvatske šume ». Za svako drvce predložena je vrijednost donacije, a kako je cilj ove akcije za pomoć siromašneim obiteljima prikupiti što više, građane se potiče da te vrijednosti zaokruže naviše a drvce mogu i namijeniti nekoj obitelji u potrebi.

 

Volonteri Hrvatskog Caritasa (članovi Franjevačkoga svjetovnog reda, FRAMA-e, i Humanitarne udruge fra Ante Antić) pomagat će zainteriranima izabrati božićno drvce za njihov dom, odnijeti im ga do njihova prijevoznog sredstva a, za one kojima je to nužno, omogućen je i besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata.

Hrvatski će Caritas na prigodnim štandovima nuditi i svoje promotivne materijale (narukvice koje svijetle u mraku, naljepnice i kartice te ukrase za božićno drvce), a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima.

 

Ovom događaju na Trgu bana Jelačića kao gosti promicatelji potporu će svojom nazočnošću među ostalima dati televizijski voditelji Frano Ridjan i Monica Jakšić, pjevačica Lu Jakelić, prof. Božo Skoko, tenisačica Lucija Ćirić Bagarić, Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa i glumac Filip Vidović.

Tijekom višesatnog programa, Zagrepčanke i Zagrepčane će animirati i s gostima prigodno razgovarati Tanja Maleš, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju.

Svi koji se žele uključiti u program Hrvatskog Caritasa « Za 1000 radosti – Na strani dobra » mogu to učiniti pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 0,83 eura / 6,25 kn, PDV uključen), uplatom na poseban račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ-a: IBAN HR4023400091510126452 (poziv na broj 7-23) ili on-line uplatom na www.caritas.hr  kao i donacijom proizvoda, roba i usluga.

 


Za 1000 radosti „Na strani dobra“

Hrvatski Caritas predstavio tradicionalni nacionalnoga program „Za 1000 radosti“ koji će provoditi uz slogan „Na strani dobra“

U petak 1. prosinca 2023. u Osnovnoj školi Pavleka Miškine u Zagrebu Hrvatski je Caritas predstavio svoj tradicionalni nacionalni humanitarni program „Za 1000 radosti“, koji će u narednih dvanaest mjeseci provoditi uz slogan „Na strani dobra“.  Program je namijenjen senzibilizaciji hrvatske javnosti za probleme i potrebe siromašnih obitelji, prikupljanju novčanih i materijalnih sredstava kako bi im se putem Caritasove mreže moglo učinkovito pomoći i reafirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti zajedništva, solidarnosti i uzajamna pomaganja, kojih u ozračju Božićnih blagdana i osobno i u društvu uvijek iznova postajemo svjesni.

 O nacionalnom humanitarnom programu koji će Hrvatski Caritas u zajedništvu s mrežom Caritasa provoditi tijekom narednom razdoblju kao i o njegovim ciljevima, načinu provedbe te mogućnostima uključenja i potpore obiteljima u potrebi, govorio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

„Tijekom protekle godine za korisnike Caritasove pomoći prikupljeno je 188.000 eura financijske i materijalne pomoći, koja je bila distribuirana putem u sve dijelove RH. Nalazimo se na početku mjeseca prosinca, pred došašće, u vremenu obilježenom kratkim danima, a duljim noćima, kad se svi nekako trudimo više svjetlosti unijeti u svoje živote. Hrvatski Caritas želi biti glasnik toga svjetla u cijeloj  Hrvatskoj i uz pomoć široke društvene zajednice biti na strani siromašnih, socijalno ugroženih. Zato koristim priliku danas pozvati sve segmente našega društva da se uključe u kanal pomaganja pojedincima i skupinama, posebno obiteljima u Republici Hrvatskoj. Hrvatski Caritas odlučio je svojim programom, i narukvicama koje će doći u ruke 450.000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, biti glas koji podsjeća da je potrebno biti na strani dobra. Želimo kroz cijelu godinu koje je pred nama truditi se unijeti svjetlo u svaku obitelj, u svaki grad, u svako mjesto i u svaku ulicu. Svjetlo nas treba podsjećati da je biti na strani svjetla uvijek znači biti na strani dobra. Simbolično, ove narukvice koje akumuliraju svjetlo po danu da bi onda svijetlile u tami, podsjećaju da svaki čovjek dobre volje u Hrvatskoj može biti onaj koji će akumulirati svjetlo, i kada se nađe u situaciji gdje je nekome teško, isijavati to svjetlo da obasja tamu“, naglasio je Glavnik.

„Suradnja s osnovnim i srednjim školama, po preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, samo je jedan dio našeg programa.  Pozivam tvrtke i društva da se uključe u naš program jer Hrvatski Caritas želi biti pouzdan i siguran kanal kojim će upućena financijska i materijalna pomoć doći do krajnjih korisnika“, zaključio je.

Ana Juratovac, voditeljica socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, govoreći uime i na temelju iskustva jednoga od sedamnaest nad/biskupijskih Caritasa preko kojih Hrvatski Caritas obiteljima u potrebi diljem Hrvatske kanalizira u akciji prikupljenu pomoć, podijelila je nekoliko primjera obitelji kojima Caritas Zagrebačke nadbiskupije sredstvima programa „Za 1000 radosti“ uspio pomoći poput pomoći obitelji samohrane majke s djetetom s invaliditetom u sanaciji kuće oštećene uslijed požara, nabavi nužnog slušnog aparata osobi odrasloj u dječjem domu znatno oštećena sluha koja živi u podstanarstvu kao i obitelji koja živi u trošnoj drvenoj kući za kupnju preći na drva i pomoć u opremanju stana.

 

Uime Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koje već više od dvadeset godina prati i podupire program „Za 1000 radosti“ preporučujući ga za provedbu u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, ukratko je govorila Mira Križanović, viša stručna savjetnica  u Upravi za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja. Pozdravivši sudionike uime Radovana Fuchsa ministra znanosti i obrazovanja izrazila je svesrdnu potporu Ministarstva programu „Za 1000 radosti“ Hrvatskog Caritasa.

„Zašto to činim? Nikad ne treba smetnuti s uma što je to škola – škola je u prvom redu odgojna, a nakon toga obrazovna ustanova. Sami znamo i vidimo u društvu što znači samo znanje bez ljudskosti, bez empatije, bez suosjećanja prema drugima i bez razumijevanja kako je drugome. Odgojna dimenzija obrazovanja uvijek mora biti jednako važna kao i ova šturo obrazovna.

Uz pomoć Caritasa dajemo priliku da i onaj tko ima malo pokaže velikodušnost, da pokaže razumijevanje; jedan dan će možda imati više, jednog dana će možda situacija biti obrnuta, da oni kojima on trenutno pomaže da pomažu njemu. Zajednica tako funkcionira.

Zahvalila bih volonterima, učiteljima i nastavnicima, stručnim suradnicima u školama, koji se srcem i dušom primaju ovog projekta i potiču djecu da čine dobro, da pokažu suosjećanje i empatiju s onim najslabijima u društvu, s najsiromašnijim obiteljima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potiče provođenje preventivnih programa u školama. To su programi koje obvezno provodi svaka škola i oni se odnose na prevenciju neprihvatljivih ponašanja. Djeca su nam na društvenim mrežama, ostaje malo vremena za kvalitetno provođenje s njima, a oni imaju puno pitanja, puno izazova, vremena su teška, sami znate kakva su. Ovaj program Hrvatskog Caritasa se odlično uklapa u naše preventivne programe, daje priliku osobi da pokaže svoju velikodušnost da se vježba od najmanjih dana i da se osjeti važnom, da može doprinijeti.

Caritas daje mogućnost da i škola od prikupljenih sredstava sama može usmjeriti dio sredstava ako ima obitelj u potrebi, da može odmah konkretno pomoći. Drago nam je da i ove godine možemo sudjelovati kao potpora, potaknuti naše škole na sudjelovanje“, istaknula je Mira Križanović.

Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine izrazila je zadovoljstvo što se predstavljanje ovog programa održava baš u školi te se osvrnula se na iskustvo provedbe programa „Za 1000 radosti“ u proteklih petnaestak godina u Osnovnoj školi Pavleka Miškine, njegovu recepciju među učenicima i školskim osobljem naglasivši  ulogu u promicanju vrijednosti unutar odgojno-obrazovnog procesa.

Na kraju su i učenice 8. razreda OŠ Pavleka Miškine Hana i Marija rekle kako vole sudjelovati u ovoj akciji jer znaju da njihovi mali novčani darovi doprinose da se nekom vrati osmijeh na lice te da usto u školi pripremaju kolače i surađuju s obližnjom franjevačkom pučkom kuhinjom.

Program konferencije moderirala je Marijana  Bosnar, voditeljica projekata u Hrvatskom Caritasu.  

Više o programu „Za 1000 radosti“ – „Na strani dobra“ možete naći na: www.caritas.hr

 


Poruka predsjednika Hrvatskog Caritasa

Dragi prijatelji,

treću nedjelju došašća poznajemo kao Nedjelju Gaudete – „Nedjelju radosti“. U našoj Crkvi u Hrvatskoj slavimo je kao Nedjelju Caritasa – „Nedjelju ljubavi“. Ova nam nedjelja doziva u pamet i srce da su radost i ljubav međusobno isprepletene, neodvojive u stvarnosti našega života. Ljubav je izvor radosti. Bez ljubavi radosti nema. Gdje postoji ljubav, nalazi se i radost.

Liturgija riječi ove nedjelje potpisana je pod melodiju radosti. Prorok Izaija, pomazan Duhom, raduje se što ga Gospodin šalje donijeti blagu vijest siromasima. „Radujem se u Gospodinu, radujem! Duša moja kliče u Bogu mojemu!“ (Iz 61,10 ) Marija se raduje što Bog ostvaruje svoje planove ljubavi s ljudima, što Bog čini velika djela po malenim, poniznim ljudima. Apostol Pavao kršćanima izriče zapovijed: „Uvijek se radujte!“ (1Sol 5, 16).

Oni koji su upoznali Evanđelje, po sebi moraju biti radosni – jer radost je plod življenog Evanđelja. Upravo je radost okvir čitavog evanđelja, ona je rijeka koja natapa cijelo evanđelje. Na samom početku susrećemo pozdrav anđela Gabriela Mariji kojim ju poziva na radost. Taj pozdrav je ujedno i želja da njezin život bude bogat radošću. Carinik Zakej sav radostan prima Isusa u svoj dom nakon susreta s Njime (usp. Lk 19, 6). A Isus otkriva Boga koji je radostan kao kad pastir nađe svoju izgubljenu ovcu (Lk 15, 5). Na završetku evanđelja uskrsna radost pokreće Mariju Magdalenu i Isusove učenike da obznane svijetu da je Isus živ i da je život u Njemu radost. Tako i evanđelje treće nedjelje došašća predstavlja nam Ivana Krstitelja, jednog od protagonista došašća, koji svjedoči o punini svoje radosti – jer može biti na raspolaganju za Božje planove, u službi „Isusova rasta“ (usp. Iv 3, 29-30).

Tko je Ivan? Zanimljivo se predstavlja obrnutom, niječnom logikom: „Ja nisam“ prorok, Ilija, Krist… Ne definira se na način kako bi ga ljudi htjeli definirati. Ne pripisuje sebi ono što nije, ništa si ne prisvaja, ne stavlja se na mjesto koje mi ljudi redovito želimo, da bude netko ili nešto. Mnogo je pitanja upućeno Ivanu, a njegov odgovor je jednostavan: „Ja sam glas koji viče u pustinji“ (Iv 1, 8) Oslobodio se svega (predodžbi i očekivanja) i podredio je svoj život Onom Koji Dolazi. Njegova radost krije se u tome da svoj život može podrediti životu Onoga Koji Dolazi. Time postaje protočan za Njegovu riječ, postaje Njegov glas. A što je glas bez riječi? Ništa! Što je Ivan bez Isusa? Ništa! Daje svoj glas da bude glas Evanđelja – glas radosti.

Caritas je glas Evanđelja – on je Evanđelje navješteno u djelu, na autentičan način.

Caritas je glas Crkve – on ‘posuđuje’ glas Crkvi da kroz Njega bude dostupna ljudima koji su potrebni blage vijesti, na osobit način siromašni, oni kojima nešto nedostaje, oni koji su ostavljeni po strani, koji su postali robovi/žrtve nepravednih društvenih odnosa. Dok su se moćnici uvaljali u močvaru osobnih interesa, neki su ostali bez dostojanstva, bez sredstava za život i – bez radosti (usp. Iz 58, 6-7,10).

Caritas je glas svakoga čovjeka koji želi da njegov dar nađe put do onih koji čeznu za radošću.

Kao što je Ivan dao glas Božjoj riječi da dođe do ljudi, Caritas posuđuje glas mnoštvu ljudi koji konkretnim činom žele izreći svoju ljubav onima koji su u potrebi. Nedjelja Caritasa želi da Caritas bude glas koji odjekuje do rubova društva kako bi onima na rubu prenijeli njihovu riječ – koja postaje djelo. Mnogi ljudi su prepoznali Caritas kao svoj glas, dajući (nešto od) sebe. Time su postali „blagovjesnici siromaha“ koji kroz Caritas navještaju blagu vijest. Kao što je prošla kroz Ivanov glas, kroz Izaijin navještaj, kroz Marijin hvalospjev i Pavlovu zapovijed, na tragu proročkog poslanja Crkve Caritas je put po kojem siromasima dolazi radosna, blaga vijest. U snazi velikodušne ljubavi njihova se vijest pretvara u djelo. Caritas je, stoga, glas Isusovih učenika. Ivan je glas kroz koji ide Božja riječ, Caritas je glasnik onih koji su Božju riječ zasadili u srce i pretočili u djelo.

Želio bih zaželjeti radost i zahvaliti svima koji Caritas prepoznaju kao svoj glas i daju mu svoju riječ. Želio bih podijeliti radost sa svima koji su iskusili radost čineći dobro, dajući ljubav, noseći blagu vijest siromasima. Molimo Gospodina da nas ove treće nedjelje došašća pokrene djelotvornom ljubavlju i ispuni dubokom radošću.

✠ Bože Radoš, v.r.
varaždinski biskup
predsjednik Hrvatskog Caritasa


Obitelj iz Kanaka u novoobnovljenom domu

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije obnovila je kuću obitelji Jambrec u sisačkom naselju Kanak koja je ljetos pretrpjela velika oštećenja u stravičnom zločinu prilikom kojega je smrtno stradala supruga Miroslava Jambreca, ranjeno nekoliko mještana te izazvan požar na obližnjim kućama.

Miroslava Jambreca i njegovog malodobnog sina Gabrijela, koji je te nesretne večeri ostao bez svoje majke, posjetio je danas župan Ivan Celjak sa suradnicima, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik i ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić.

Dom obitelji Jambrec bio je u potpunosti uništen i spaljen. Sisačko-moslavačka županija osigurala je sredstva u iznosu 60.000 € za građevinske radove, izmjenu stolarije, podne obloge i popravak fasade, a Caritas Sisačke biskupije i Hrvatski Caritas pomogli su u opremanju kuće.

Veliku materijalnu štetu pretrpjela je i obitelj Goronja čija je kuća u potpunosti uništena, a u kojoj su živjeli Tomislav i njegova majka Ljubica. I obitelj Goronja dobit će svoj novi dom. Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije, izgradit će im potpuno novu kuću. Povratku na svoje dvorište posebno se veseli Tomislavova majka koja će ponovno moći obrađivati svoj vrt.

Posjetila se još i obitelj Miljenka Komosara koji je bio teško ranjen i još se oporavlja od tragičnog događaja te Nedu Šehića i njegovu tročlanu obitelj koja će se početkom iduće godine proširiti za još jednog člana, a Caritas će im osigurati potrebnu opremu za dolazak bebe.

Sisačko-moslavačka županija, osim što je osigurala sredstva za obnovu jedne kuće i izgradnju druge kuće, pomogla je stradalim obiteljima i jednokratnim novčanim potporama, a Hrvatski Caritas također će pomoći kupnjom potrebne opreme za kuće.


Hrvatski Caritas prikuplja pomoć za stradale na Bliskom istoku

Hrvatski Caritas, na tragu svog poslanja kao i trajnog zalaganja Caritasove obitelji za pravdu i mir,  pridružuje se pozivu svim stranama uključenima u sukob na pronalaženje rješenja kako bi se spasili nedužni životi te svima zajamčila sigurnost i život u miru. Apeliramo na žurnu i učinkovitu potporu svima koji su stradali u ovom ratu, posebice ožalošćenim obiteljima.

Svoj dar za stradale na Bliskom istoku možete uputiti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura/6,25 kn po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun: IBAN: HR3223400091511254027za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X, svrha uplate: Za stradale na Bliskom istoku.


Donacija Reda sv. Jurja kuće Habsburg – Lothringen za Caritasov centar za mlade u Petrinji

Sisački biskup Vlado Košić primio je u četvrtak, 26. listopada u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku članove Reda sv. Jurja kuće Habsburg – Lothringen Sandra Baričevića i Romana Bolkovca.  Susretu je nazočila i  ravnateljica biskupijskog Caritasa Kristina Radić te s. Smilja Čirko i Lucija Latinčić.

Tom prigodom gosti su biskupu uručili donaciju od 10.000,00 eura za Caritasov centar za mlade u Petrinji, na čemu im je on i iskreno zahvalio.

Cilj ovog projekta je povećati zadovoljstvo i kvalitetu života u Gradu Petrinji za mlade pružajući im sigurnost adekvatnog prostora te razne organizirane oblike kulturnih i socijalnih manifestacija.  Zadaća projekta je razviti i unaprijediti interaktivne i interkulturalne aktivnosti, te potaknuti i osnažiti inovativne programe i rekreacijsko-kulturne aktivnosti socijalnog uključivanja kroz edukativne, rekreacijske, športske, kulturne, umjetničke, digitalne i interaktivne programe i sadržaje u Petrinji.