„Caritasovi paketi radosti“

Završen projekt “Caritasovi paketi radosti“

Projekt Caritasa Sisačke biskupije „Caritasovi paketi radosti“ uspješno je zaključen ovih dana. Opći cilj projekta bio je doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva na području Biskupije pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama kao i povećati njihovu socijalnu uključivost, a u njega je bilo uključeno 2655 krajnjih korisnika i 210 volontera s područja Biskupije.

Uz podjelu hrane i higijenskih potrepština u više faza projekt je uključivao i pružanje popratnih mjera za korisnike, poput predavanja i radionica o upravljanju kućnim budžetom, važnosti odvajanja otpada, uravnoteženoj prehrani i adekvatnoj pripremi obroka, te važnosti održavanja osobne higijene i higijene doma.

Tijekom proteklih godinu dana projektom je ukupno podijeljeno 3296 paketa kućanskog tekstila, 19776 paketa higijenskih potrepština, 18552 paketa hrane za krajnje korisnike i 12 paketa hrane za korisnike pučke kuhinje, a pomoć je korisnicima pružana neovisno o rasnoj ili etičkoj pripadnosti, spolu, dobi, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu. Također, za provedbu ovog projekta kao tehnička pomoć nabavljena je rashladna komora kako bi se osiguralo adekvatno skladištenje hrane u vrijednosti 46.250,00 kuna.

Ukupna vrijednost zaključenog projekta je 4.944.855,43 kn, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘“Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći-faza II“.

Preko FEAD-a pet milijuna kuna pomoći najpotrebnijima

Caritas Sisačke biskupije potpisao je u kolovozu 2018. godine, s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao posredničkim tijelom za Europski fond za najpotrebitije (FEAD), ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Caritasovi paketi radosti“. Ovim projektom Caritas Sisačke biskupije slijedećih godinu dana će financirati nabavu i podjelu 18.564 paketa hrane i 19.776 paketa higijenskih potrepština za najpotrebitije korisnike na području Biskupije, ukupne vrijednosti 4.991.105,43 kuna.

Uz podjelu hrane i higijenskih potrepština u više faza projekt uključuje i pružanje popratnih mjera za krajnje korisnike, poput predavanja i radionica o upravljanju kućnim budžetom, važnosti odvajanja otpada, uravnoteženoj prehrani i adekvatnoj pripremi obroka, te važnosti održavanja osobne higijene i higijene doma.

Projekt je financiran 85% iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ”Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći-faza II.”, a dok je 15% sredstava osigurano iz proračuna RH. Cilj projekta je doprinijeti ublažavanju posljedica siromaštva na području Sisačke biskupije.